Emmää jaksa! Ei kiinnosta! Ei huvita! Alan olla siinä iässä, että silloin tällöin pohdin tätä nykymenoa - jos sosiaalipolitiikan professoria Heikki Hiilamoa on uskominen niin perusturvakokeilu tulee tuomaan myönteisiä kokemuksia ja tulemme saamaan tärkeää tietoa sosiaaliturvan uudistamiseen (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/perustulokokeilun-riskit-maahanmuuton-hintalappu-ja-eriarvoistuminen-10-kysymysta-tutkijalle-suomen-tulevaisuudesta/6258596) Mutta oikeasti, ihan aikuisten oikeasti, olen huolissani. Olen huolissani! Hiilamon mukaan on olemassa riski, että joukossamme elää henkilöitä jotka passivoituvat perustulo kokeilun myötä yhä enemmän. 

En ajatellut hakea töitä enkä mennä töihin. Välillä voi olla tekemättä yhtään mitään, sanoo 19-vuotias Juuso  (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/yle-19-vuotias-juuso-ei-halua-tehda-mitaan-liki-80-000-miesta-pudonnut-tyoelaman-ulkopuolelle/6373218 ). Tilastokeskusksen mukaan meillä on näitä juusoja Suomessa eli 15-24 vuotiaita miehiä helmikuussa 2017 työttömänä koko maassa 37 000. Elinkeinoelämän valtuuskunnan helmikuussa julkaisemien lukujen mukaan lähes 80 000 työiässä olevaa miestä ei tee tai aina edes hae töitä. Saman aikaisesti saamme lukea  uutisia muunmuassa  siivousalan yrittäjistä, joilla on vaikeuksia saada työntekijöitä. Alan kiinnostavuudesta kertoo se, että edes kaikki alalle varta vasten kouluttautuneet ole lopulta kiinnostuneita tekemään siivoustyötä. Etelä-Savon ammattiopiston kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon opettaja Anna-Kaisa Turpeinen kertoo: meille tulee opiskelijoita esimerkiksi työvoimahallinnon kautta, paljon on maahanmuuttajia ja noin 20 opiskelijaa vuodessa tulee koulutusohjelmaan omaehtoisesti. Kaikki ketkä meiltä valmistuvat, saavat töitä, jos itsellä on halua lähteä töihin. Pitäisikö olla huolissaan?

Joukko työelämän tutkijoita kumoaa tuoreessa kirjassa "Työelämän myytit ja todellisuus" työn muuttumiseen liittyviä myyttejä. Sapiskaa saavat esimerkiksi arviot pätkätöiden yleistymisestä ja palkkatyön harvinaistumisesta. Tutkijoiden mukaan julkisessa keskustelussa usein liioitellaan työelämän muutosvauhtia ja epävarmuuden lisääntymistä. Tukea väitteilleen tutkijat ovat hakeneet laajapohjaisista tilastoista ja uusimmista tutkimustuloksista. Ei ole kiistäminen, että nykyiset työmarkkinat aiheuttavat silti myös pysyvää huono-osaisuutta. Voisko olla, että perusturvakokeilu toisi tullessaan tietoa miten voitaisiin tukea heitä, joilla on syystä tai toisesta ongelmia työllistyä? Voisiko olla, että perusturvakokeilun avulla päästäisiin pureutumaan eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa tuottaviin rakenteisiin?